---------------------------------------
domingo, 4 de diciembre de 2011
Deudas pendientes y diversidad funcional
martes, 22 de noviembre de 2011
Les crisis i la pedagogia
Crec que fàcilment ens posarem d’acord amb la idea bàsica que no estem davant d’una crisi només econòmica. Altres crisis més àmplies i igualment destructives travessen l’econòmica: valors (sobradament comentada al llarg dels darrers anys), ideològica, política, però també podem atrevir-nos a parlar d’una profunda crisi pedagògica i a nivell global de la crisi de l’Estat de Benestar. Estem davant d’una crisi e significats i de semblances d’una crisi que ho està fent repensar tot.
Tinc la certesa que a banda dels aspectes negatius de la crisi o de les crisis estant succeint coses positives que i molts col·lectius es mobilitzen per trencar amb determinades estructures de poder immobilistes i falsejades. És cert que en el camp socioeducatiu hi ha hagut dràstiques retallades (que a diferència de les del camp de la salut han estat més silenciades pels mitjans de comunicació). Retallades en el camp de l’atenció a persones amb diversitat funcional (que per cert, algunes d’elles han hagut de ser retirades per la pressió social i dels col·lectius afectats per les mateixes), tancament de serveis d’atenció a dones víctimes de la violència de gènere, etc, etc.
Una possibilitat és prendre’s l’estat de crisi general com una oportunitat per créixer, per fer sortir idees noves (i innovadores) que trenquin amb el que hi havia i no funcionava, que obrin, potser, nous camins (amb esperança d’un futur potser millor).
Si prenem com a certa la idea que les crisis han servit per produir trencaments amb els ordres socials establerts i generar noves idees i nous projectes: sobre una escletxa d’esperança a una procés de transformació social postcrisi. Així,als anys 1970 varen aparèixer els moviments d’antipsiquiatria, els moviments de renovació pedagògica, el desmantellament de determinades institucions benèfiques i assistencials: recordem l’experiència de Franco Basaglia a Itàlia, la Psiquiatria de sector a França (amb Francesc Tosquelles al capdavant) o el desmantellament dels hospitals psiquiàtrics a Espanya (excepte Catalunya) tan ben reflectida a la pel·lícula de l’Equipo Crònica: Animación en la Sala de Espera. Es van trencar amb un determinat ordre opressor, que en el camp de les pràctiques socials va tenir repercussions socials molt fortes: vagues d’educadors especialitzats, manifestacions de pares de persones amb discapacitat reclamant els seus drets, associacionisme de col·lectius de persones amb diferents discapacitats que han reivindicat els seus drets i han reclamat ser tractats com a persones, reclamant formació reglada en relació a les pràctiques que es duien a terme i el reconeixement social de la professió (que tinc dubtes que al 2011 ja estigui fet), etc.
Ara estem en un moment de canvi, revulsiu de moltes situacions, però que encara no està ni del tot encarrilat ni té clar els frameworks en què es mou. Des del 15 M passant per les queixes dels professions del serveis socials en relació a les retallades dels usuaris de la RMI, hem assistit a un ampli ventall de moviments que parlen i se situen (en un context molt ampli de la pedagogia).
Sabem que d’aquesta crisi no tornarem a l’estat inicial pre-crisi! Estem assistint a un cert canvi d’època (potser e paradigma vital), que ve de llarg i que fa temps que s’enuncia a crits. La identitat s’ha deslligat del treball (la majoria de gent a no pot dir sóc tal, mestre de professió) perquè els contractes són curts, precaris i poc estables. Internet ha fet explotar moltes situacions, definicions i fins i tot algunes epistemologies, especialment aquelles que construïen la realitat a partir de dialèctiques binàries. S’ha trencat el cicle de la vida en singular (ara tenim cicles de la vida múltiples), no hi ha una immigració sinó vàries (la darrera són els 25.000 joves amb carrera universitària i amb bons coneixements d’idiomes que emigren cada any a Regne Unit, Alemanya, Suïssa, etc.
Mentre que la societat (o si més no una part d’ella) va acollint i rep aquests canvis, em fa l’efecte que la pedagogia segueix estàtica, massa vegades agafada a la poltrona dels departaments universitaris. La Pedagogia segueix essent massa lineal i instal·lada en el sistema de l’ordre social que l’envolta. El mercat capta més ràpid els canvis que les polítiques socials. Crec que el que deia Ortega ens ve com anell al dit per entendre el que dic: “No sabem el que passa; això és el que passa” (Ortega)[1].
¿Què està apareixent ara, en el camp pedagògic, que pugui acollir i entendre alguns dels canvis que tenen lloc en el dia a dia? Penso que aquesta és una pregunta clau que des del nostre camp disciplinar ens em de fer. És en moments com l’actual que la idea de Rafel Campalans pren força (malgrat que ja tenim les dretes al poder) per entendre que la Pedagogia és política, és acció política i no només especulació teòrica des de la trinxera.
[1] Podríem analitzar, per exemple, la relació entre els Màsters Universitaris que s’ofereixen i la demanda real de les temàtiques ofertades per part dels diferents sectors professionals, per veure com existeix un desfasament gran. En alguns ocasions només les Universitats privades ofereixen Màsters molt especialitzats però a preus desorbitats.
martes, 1 de noviembre de 2011
Somos en función de la capacidad de escoger
Podeis acceder a él clicando aquí
Como siempre, muchas gracias por seguir nuestros trabajos.
lunes, 19 de septiembre de 2011
Voces de la Educación Social
Jordi, además de la coordinación, nos regala un capítulo: “Cuerpos rotos: metáforas anatómicas en la educación social”. Por su parte, Oscar escribe “Tecnología y acción social: entre la política, la economía y la sociedad”
Esperamos que escuchar todas estas voces os susciten muchas e interesantes reflexiones.
lunes, 2 de mayo de 2011
Comunición para Congreso Comunicación y Educación
Del 11 al 13 de mayo (2011) el Colectivo Zotikos presentará una comunicación en el I Congreso sobre Comunicación y Educación que se celebra en la Universidad Autónoma de Barcelona.
El trabajo que presentaremos lleva por título: "ACTIVISMO DIGITAL Y SOCIAL COMO INNOVACIÓN METODOLOGICA UNIVERSITARIA" y básicamente explica la experiencia de innovación que estamo llevando a cabo desde la asignatura de Acción Socioeducativa y Diversidad Funcional que estamos impartiendo. Con esta actividad miramos de cumplir uno de nuestros objetivos: alterar la discapacidad, mirarla de forma diferente, verla distinta a como se ha ido viendo hasta ahora...
El evento internacional contará con participación de numerosos paises y se contextualiza con el texto "Frente a los retos de este nuevo entorno, instituciones como la UNESCO, la Comisión Europa y la ONU, a través de la Alianza de las Civilizaciones, han venido impulsando esfuerzos para desarrollar la alfabetización digital y mediática, imprescindible hoy día para la formación integral de las personas y la conformación de una ciudadanía responsable, crítica y democrática."
Info sobre el Congreso: http://congresocomunicacionyeducacion.wordpress.com/presentacion/
lunes, 11 de abril de 2011
Jordi Planella en Trobada de Bones Pràctiques de FEAPS
El congreso se celebra entre el 13 y el 15 de Abril en Alcudia.
domingo, 10 de abril de 2011
Entrevista al portal Social.cat
lunes, 4 de abril de 2011
Iniciada asignatura sobre Diversidad Funcional diseñada por Colectivo Zotikos
martes, 22 de febrero de 2011
Infancias con etiquetas diferentes
Este fue un encargo del Departament d'Acció Social i Ciutadania (ahora Benestar Social i Familia) de la Generalitat de Catalunya.
Lo compartimos con todos vosotros y esperamos que os sirva como reflexión.
Restamos a vuestra disposició!
viernes, 28 de enero de 2011
Pedagogía y tecnología de la esperanza. La educación social y las nuevas formas tecnológicas de acompañamiento
Pedagogía y tecnología de la esperanza. La educación social y las nuevas formas tecnológicas de acompañamiento
El artículo que presentamos, fruto de un trabajo teoricopráctico, revisa las nuevas formas de exclusión en la sociedad de la información y elabora algunas hipótesis de reacción/uso/apropiación de las tecnologías por parte de los sujetos en situación de vulnerabilidad social, así como de los profesionales que trabajan con ellos. Se trata de la primera parte de un trabajo más amplio que estudia de forma específica la introducción de las nuevas tecnologías en la praxis de la educación social. El trabajo está organizado partiendo de la revisión de algunas lecturas sobre la sociedad de la información (Castells, Melucci, Woolgar, Latour, Breton, etc.), que nos conducen a analizar los procesos educativos en la sociedad red para poder interpretarla “más allá de la escuela” y, finalmente, concreta los aspectos que configuran las tecnologías en los servicios de las personas, y concretamente en la praxis de la educación social.
lunes, 17 de enero de 2011
Pisos compartidos: Recursos o viviendas para personas adultas con retraso mental. Apuesta por la calidad de vida
En primer lugar recordamos el artículo sobre recursos residenciales para personas con discapacidad: "Pisos compartidos: Recursos o viviendas para personas adultas con retraso mental. Apuesta por la calidad de vida" Fue publicado en el monográfico sobre discapacidad de la Revista de Educación Social del Consejo General de Colegios Oficiales de Educadores Sociales.
sábado, 1 de enero de 2011
NUEVO TWITTER COLECTIVO ZOTIKOS
Aprovechando que hoy es el dia de San Zótikos, para celebrarlo, hemos abierto un nuevo canal de comunicación: ya podeis seguirnos también mediante nuestro Twitter estrenado hace unas horas con el perfil c_zotikos
Si no teneis cuenta de twitter os animamos a haceros una. Si no, podeis acceder a nuestros twits mediante www.twitter.com/c_zotikos
Feliz final de 2011!